Residentie Seepaerdstad


U bent bezoeker

Historie van Seepaerdstad

Omgeving Stationsplein bij Eindhoven door spoorlijn

 De omgeving van het Stationsplein lag oorspronkelijk in een stille, wat drassige uithoek van Woensel. Er kwam op die plek pas echt leven in de brouwerij nadat steeds meer spoorlijnen in gebruik werden genomen. Het centraal station is in 1866 geopend en acht jaar later werd het gebied aan de centrumzijde door de gemeente Eindhoven geannexeerd.

Voorgangers: horeca en hotel Tsilveren Seepaerd

Al snel verrezen aan het Stationsplein enkele horecabedrijven. Een daarvan was het koffiehuis van E. Stoot, de eerste boekhouder van Philips & Co, die ook een bekend tekenaar was. Later deed hij zijn koffiehuis over aan F. Schimmelpenninck, die het voortzette als hotel-café-restaurant ‘De La Station’. Later stond deze zaak beter bekend als ‘Schimmelpennick’.

Naast het pand van Stoot stond een klein cafeetje dat achtereenvolgens ‘Du Nord’, ‘Diligentia’ en ‘Royal’ heette. Vroeger werd er de boterveiling gehouden. Later werd het kleine cafeetje doorverkocht aan J. Nijpels die er hotel-café-restaurant ‘Du Commerce’ startte. Na enkele ingrijpende uitbreidingen kreeg het bekende etablissement na WO II als hotel de naam ‘T Silveren Seepaerd’. In 1957 werd het hotel aanzienlik vergroot door een geheel nieuwe vleugel aan de zijde van de Stationsweg.

Van hotel naar residentie

 

Wie praat over hotel ‘T Silveren Seepaerd’, noemt in één adem de  de vreselijk brand die zich voltrok in 29 september 1971. Het gebouw werd ’s nachts getroffen door een uitslaande brand die elf dodelijke slechtoffers en een groot aantal gewonden eiste. Onder de slachtoffers waren ook een speler en andere leden van de Oostduitse voetbalclub Chemie Halle, die de volgende dag een wedstrijd voor de Europacup III zou spelen tegen PSV. De wedstrijd is uiteraard nooit gespeel; het gebouw werd bij die brand volledig verwoest.

Zes jaar later verrijst op die plek het appartementen-complex Residentie Seepaerdstad.

De officiele opening vond plaats op 7 maart 1978

door Burgemeester van der Lee.

Top